ZOETERMEER - Nederland heeft vorig jaar 4,6 miljard kilo verse groenten uitgevoerd voor een bedrag van 4,2 miljard euro. Ons land is daarmee voor het vierde jaar op rij de grootste exporteur ter wereld.

Wel werd het verschil met nummer 2 Mexico kleiner, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De export van Nederland steeg vorig jaar in kilo's met 7 procent, maar die van Mexico met 15 procent. De voorsprong van Nederland daalde van 543 miljoen kilo in 2009 naar 269 miljoen kilo vorig jaar.

Nederland exporteerde vorig jaar 1,4 miljard kilo uien en 0,9 miljard kilo tomaten. Ook de Nederlandse paprika en komkommer gaan er over de grens goed in.

Wereldwijde export

Wereldwijd werd vorig jaar 32,2 miljard kilo aan verse groenten geëxporteerd en dat is 6 procent meer dan een jaar eerder. Na Nederland en Mexico zijn Spanje, China en de VS de belangrijkste exporteurs. De belangrijkste importeurs zijn de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland.

Bij vers fruit moet Nederland genoegen nemen met een 8e plaats op wereldranglijst van exporterende landen. Ons land exporteerde vorig jaar 2,5 miljard kilo, een stijging van 1 procent, voor een totaalbedrag van 2,7 miljard euro. In 2010 exporteerde Nederland 0,4 miljard kilo appels en 0,3 miljard kilo peren.

Banaan

Wereldwijd werd de banaan het meest uitgevoerd, gevolgd door de appel en de sinaasappel. In totaal werd vorig jaar in de wereld 62,3 miljard kilo vers fruit uitgevoerd. Spanje voert de ranglijst aan met 5,9 miljard kilo, gevolgd door Ecuador en de VS. De belangrijkste importeurs zijn Rusland, Duitsland en China.