MELBOURNE - Een Australische arbitragecommissie voor het bedrijfsleven, Fair Work Australia, is tijdens een spoedzitting zaterdagavond laat (plaatselijke tijd) niet tot een oordeel gekomen over de situatie bij luchtvaartmaatschappij Qantas. 

De commissie buigt zich zondag verder over de kwestie. Dat meldden Australische media.

Qantas houdt sinds zaterdag al zijn passagiersvliegtuigen aan de grond in een poging een doorbraak te forceren in een hardnekkig conflict met de vakbonden. De regering had de arbitragecommissie ingeschakeld om een eind te maken aan de actie van het luchtvaartbedrijf.

Bij de ruim 90 jaar oude onderneming woedt onder meer met stakingsacties van personeel een bittere strijd over lonen en over hervormingsplannen van de bedrijfsleiding.

Actie

Die heeft zaterdag de drastische stap gezet, zo valt te lezen in een verklaring. Vanaf maandagavond beschouwt de onderneming personeelsleden die actie voeren niet langer als in dienst. Daarom worden de vluchten stilgelegd met uitzondering van toestellen die in de lucht zijn en die hun hele reis afmaken tot aan de eindbestemming. "Vanaf nu zullen er geen binnenlandse of internationale Qantasvluchten vertrekken", staat in de verklaring.

Naar schatting 108 vliegtuigen op meer dan 20 luchthavens staan door het besluit voor onbepaalde tijd aan de grond. Dat kan de onderneming bijna 15 miljoen euro per dag gaan kosten.

Compensatie

Qantas roept passagiers van geannuleerde vluchten op tot nader order niet naar de luchthaven te komen. Zij kunnen hun geld terugkrijgen of zonder extra kosten omboeken naar een latere datum. Dat heeft het bedrijf zaterdag laten weten.

Gestrande reizigers kunnen een tegemoetkoming krijgen voor de onkosten die zij moeten maken. Zij krijgen maximaal 250 Australische dollar (190 euro) per dag aan verblijfskosten vergoed, en 100 dollar (75 euro) voor eventuele andere onkosten, zoals maaltijden en telefoonkosten.

Tienduizenden reizigers zijn de dupe doordat Qantas de vliegtuigen aan de grond houdt.

Protestacties

De baas van Qantas, Alan Joyce, heeft volgens de Australische Daily Telegraph zaterdag gewaarschuwd dat de stakingsacties het bedrijf op zijn minst halveren. Hij reageerde op een uitspraak van een betrokken vakbondsleider die dreigde dat de acties tot halverwege 2012 kunnen doorgaan.

Qantas wordt al maanden geteisterd door protestacties van allerlei soorten personeel, van piloten tot bagagedragers. Die kosten Qantas zeker 11 miljoen euro per week, zei Joyce voordat de vluchten werden gestaakt.

Ontslag

Pilotenvakbond AIPA eist het ontslag van Joyce. AIPA heeft geen goed woord over voor dat besluit. Qantas zet daarmee "een mes op de keel van de natie'', stelde de vicevoorzitter Richard Woodward vakorganisatie zaterdag. Hij sprak van een "verbijsterend'' zwaar overtrokken reactie. "Het is ronduit chantage.''

Virgin

Nu Qantas niet vliegt, bekijkt concurrent Virgin Australia of het mogelijk is extra capaciteit vrij te maken om gestrande passagiers te helpen. Dat heeft het bedrijf zaterdag bekendgemaakt.