BENTON HARBOR - Het Amerikaanse Whirlpool gaat meer dan 5000 banen schrappen in de Verenigde Staten en Europa, ofwel 10 procent van het personeelsbestand in deze regio's.

Dat heeft 's werelds grootste witgoedfabrikant vrijdag bekendgemaakt.

De ingrijpende reorganisatie is volgens de onderneming noodzakelijk om de verslechterende economische marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden. De maatregel moet tegen eind 2013 ongeveer 400 miljoen dollar (286 miljoen euro) per jaar aan kostenbesparingen opleveren.

Benelux

Voor de medewerkers binnen de Benelux heeft de reorganisatie geen gevolgen, liet Johan Bosma, directeur van Whirlpool Benelux weten. ''Wij blijven gelukkig buiten schot''. De banen verdwijnen volgens Bosma vooral bij de fabrieken in de VS en het hoofdkantoor in Italië. Whirlpool heeft wereldwijd 71.000 mensen in dienst.

Naast de aankondiging van de reorganisatie, haalde Whirlpool vrijdag ook een dikke streep door de winstverwachting voor 2011. Het concern verwacht nu dat de winst per aandeel uitkomt tussen de 4,75 en 5,25 dollar. Eerder ging het concern uit van 7,25 tot 8,25 dollar.

De winst per aandeel van 2,35 dollar in het derde kwartaal van dit jaar was ver beneden de verwachtingen van analisten.