Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
spanje, spaanse economie

Bijna vijf miljoen werklozen Spanje

MADRID - Het aantal werklozen in Spanje is in het derde kwartaal gestegen tot bijna vijf miljoen, ofwel 21,5 procent van de beroepsbevolking. In het voorgaande kwartaal zat 20,9 procent zonder werk.
Door Novum

Het werkloosheidscijfer was sinds 1996 niet zo hoog in Spanje, dat de hoogste werkloosheid heeft in de zeventien landen tellende eurozone.

Spanje heeft moeite uit een twee jaar durende recessie te komen die voor een groot deel ontstond door het knappen van een vastgoed-bubbel. Volgens het Spaanse bureau voor de statistiek gaat het slecht in alle sectoren van de economie, maar is de malaise het grootst in de dienstensector.

Het aantal huishoudens waarin niemand werk heeft is met bijna 58 duizend gestegen tot 1,43 miljoen. Door de sombere economische vooruitzichten zijn weinig huishoudens in staat of genegen om geld uit te geven, waardoor de vraag achterblijft.

"Onder zulke omstandigheden is het erg lastig om banen te scheppen", zegt Elena Valenciano, campagnemanager van de regerende socialistische partij.


Lees meer over:

Spanje

Aanbevolen artikelen