PEKING - China zal niet investeren in het Europese noodfonds. Dat zegt noodfonds-topman Klaus Regling vrijdag. 

Volgens Regling worden daarover momenteel ook geen formele onderhandelingen gevoerd. Hij deed zijn uitspraak tijdens een 'regulier' bezoek aan het land.

Regling reageerde daarmee op geruchten dat China en andere opkomende landen hebben toegezegd zwakke eurolanden te helpen door te investeren in het noodfonds.

De Europese Unie maakte woensdag bekend dat Regling een bezoek zou brengen aan Peking.

G20-top

Zhu Guangyao, de Chinese onderminister van Financiën, bevestigde vrijdag dat het opkopen van obligaties uit het noodfonds door China niet op de agenda staat van de G20-top volgende week.

China, de op een na grootste economie ter wereld, heeft de laatste jaren grote bedragen gestoken in Europees staatspapier. Peking heeft de Europese regeringsleiders meerdere malen onder druk gezet om de schuldencrisis onder controle te krijgen om een wereldwijde recessie te voorkomen.

Geen oplossing

Het Europese akkoord over de aanpak van de schuldencrisis zal de markten weliswaar stabiliseren, maar het lost de werkelijke problemen niet op.

Pas als Europa zijn instellingen hervormt, kan het vertrouwen en hulp van andere landen krijgen. Dat stelt het officiële orgaan van de Chinese communistische partij, het Volksdagblad, vrijdag in een commentaar.

Europa hoopt dat opkomende economieën als China zullen bijdragen aan het noodfonds voor zwakke eurolanden. Dat fonds moet een bedrag van 1000 miljard euro omvatten.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier