PARIJS - De Franse regering voorziet voor volgend jaar een economische groei van 1 procent, tegen een eerdere verwachting van 1,75 procent.

Dat heeft president Nicolas Sarkozy donderdagavond gezegd in een televisie-interview.

De president kondigde ook aan dat Parijs volgend jaar nog eens 6 tot 8 miljard euro wil bezuinigen op de overheidsuitgaven. Hij zei te verwachten dat daarover binnen 10 dagen knopen worden doorgehakt.

''Wij weten allemaal dat met de huidige crisis, de kans klein is dat wij het halen'', zei Sarkozy over de eerdere groeiprognose. ''Daarom hebben wij besloten onze groeiverwachting te verlagen tot 1 procent. Natuurlijk zullen wij dan ook de begroting moeten herzien. Wij nemen daarover binnen 10 dagen besluiten. We moeten tussen de 6 en 8 miljard aan bezuinigingen zien te vinden.''

Griekenland

Sarkozy zei verder dat hij er vertrouwen in heeft dat Griekenland de schuldencrisis te boven zal komen. Wel voegde hij eraan toe dat het land nooit had mogen toetreden tot de eurozone in 2001. ''Dat was een vergissing. De Griekse economie was er niet klaar voor'', aldus de Franse leider.

De maatregelen die genomen zijn om de Grieken te helpen, zijn volgens Sarkozy bittere noodzaak. ''Als Griekenland failliet was gegaan, zou dat een domino-effect hebben veroorzaakt dat iedereen had geraakt. De hele eurozone liep het risico om te vallen.''

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Televisie-interview Sarkozy