AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn de week rustig en met overwegend lagere koersen begonnen. In Amsterdam moest de meerderheid van de grote fondsen terug, al bleef het gemiddelde verlies beperkt. De AEX-index sloot de dag met een verlies van net geen 1 procent (4,6 punten) op 493,50 punten. Onder de grootste verliezers bevonden zich voornamelijk technologiefondsen en financiële waarden.

De MidKap-index sloot de dag met een kleine plus van 0,3 procent op 493,81 punten. Uitschieter onder de middelgrote fondsen was supermarktconcern Laurus, dat ruim 10 procent in waarde steeg.

Bekijk video.

Laurus profiteerde van berichten over een aanstaande overname van het bedrijf. ,,Hoe laag de koers nu ook is, daar moet altijd een flinke premie op als een koper een geslaagd bod wil uitbrengen'', analyseerde een handelaar. ,,En terecht natuurlijk, want het blijft de nummer twee keten van Nederland.''

De technologiefondsen in de AEX-index kwamen onder druk te staan door ASML, dat een order misgelopen zou zijn, en de aanhoudende daling van KPNQwest.

,,Een kind van de rekening door twee slechtpresterende ouders'', aldus de beursman. ABN Amro en ING moesten beide bijna 1,5 procent terug. ,,Beleggers zien de debiteurensituatie van deze kredietverleners waarschijnlijk niet rooskleurig in.''

Pillen

Onder de kleine fondsen in Amsterdam vielen twee bedrijven op. Pillenhandelaar OPG steeg met een half procent na bekendmaking van een flinke winststijging. Software-ontwikkelaar Scala Business Solutions kwam met een kleine winst naar buiten en won op het Damrak bijna 7 procent.

In Londen sloot de FTSE-index 0,5 procent lager. De CAC-index in Parijs daalde met 0,7 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om .00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag slechts 0,1 procent in de min.

Op de valutamarkten ging de koers van de euro omlaag. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8705 dollar genoteerd tegen ,8730 afgelopen vrijdag. Tegenover het pond sterling ging de euro licht omlaag van 0,6095 naar 0,6090 pond.