AMSTERDAM – Grote bedrijven gaan het komende jaar minder investeren in ict. De totale groei van ict-bestedingen van het bedrijfsleven vlakt daardoor af.

Dat blijkt donderdag uit de ICT Barometer van Ernst & Young. De barometer daalt van 119 punten (juli) naar 89 punten. Daarmee is de barometer terug op het niveau van januari 2011.

Kleine en middelgrote bedrijven gaan de komende 12 maanden wel meer investeren. “Hoewel ook de groeiverwachtingen in het MKB in sommige gevallen enigszins onder druk staan, is het verschil met ondernemingen met meer dan 500 werknemers een stuk groter geworden.”

Onder grote bedrijven is het sentiment de afgelopen kwartalen echter “helemaal omgeslagen”: van duidelijk positief (april), via neutraal (juli) naar negatief. Alleen voor de uitgaven aan software verwachten grote bedrijven groei.

Uitschieter

De sectoren productie/industrie kijken op ict-gebied het meest positief naar de toekomst. De sector handel/distributie vormt een negatieve uitschieter. Daarin speelt het inzakkende consumentenvertrouwen volgens Ernst & Young een rol.

Verder blijkt dat servers, standaard software en telecom nog altijd de meeste kosten voor rekening nemen. De grootste groeipost is met afstand cloud computing.

Vooral de bestedingen aan consultancy, management en opleidingen staan “zwaar onder druk”.