Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Ruim 12.000 leerwerkbanen op de tocht'

DEN HAAG - Ruim 12.000 zogeheten leerwerkbanen komen op de tocht komen te staan als het kabinet de subsidieregeling voor afdrachtvermindering in het onderwijs verandert.
Door ANP

Dat zeiden verscheidene uitzendorganisaties donderdag. Volgens hen zorgen de nieuwe regels er onder meer voor dat er geen geld meer is voor opleidingstrajecten van uitzendondernemingen.

Worden de regels doorgevoerd, dan gaat de subsidie van circa 30 miljoen euro niet naar de uitzendondernemingen, maar naar de opdrachtgevers van die branche. ''Wij als uitzendondernemingen investeren in deze jongeren, zijn de werkgever, bieden contacten aan en nemen ook nog de begeleiding, risico's en kosten op ons", aldus Hans Kamps, voorzitter van branchevereniging ABU. '

'Met het wegvallen van het directe recht op subsidie gaat de minister voorbij aan de grote scholingsrol die de uitzendbranche inneemt."

FNV Bondgenoten

Kamps wordt in zijn pleidooi gesteund door meerdere branchegenoten zoals FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, Stichting Opleiding & Ontwikkeling Uitzendkrachten (STOOF) en onderwijsorganisatie MBO Raad.

Zij denken dat met de nieuwe regels jongeren zonder startkwalificatie op achterstand worden gezet. Ook wordt de rol van uitzendorganisaties door het kabinet ontkend en zorgen de nieuwe regels voor onnodig veel administratieve rompslomp.

Tweede Kamer

Om zijn woorden kracht bij te zetten biedt Kamps, namens de verschillende organisaties, donderdag een petitie aan aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van regeringspartij CDA. Half november debatteert de Kamer over het wetsvoorstel. ''Ik ga ervan uit dat een verstandige Tweede Kamer de beoogde wetgeving corrigeert", aldus Kamps.

Aanbevolen artikelen