BRUSSEL - Nederlandse banken hoeven geen extra kapitaal op te gaan halen. Dat bleek woensdagavond uit berekeningen van de Europese toezichthouder op de banken, de European Banking Authority (EBA).

Deze reageerde verheugd op het akkoord over de zogenoemde herkapitalisatie van banken.

Gezamenlijk moeten de Europese banken volgens de EBA ruim 106 miljard euro gaan ophalen om aan de nieuwe eisen te voldoen.

De regeringsleiders kwamen overeen dat de banken hun buffer moeten opkrikken tot 9 procent van wat ze hebben uitgeleend. Naast Nederland zijn er nog zes landen die niet de markt op hoeven voor extra kapitaal.

De Griekse banken moeten het meeste kapitaal gaan ophalen: 30 miljard euro. Griekenland heeft al steun voor de Griekse bankensector toegezegd gekregen ter waarde van 30 miljard euro. Deze zal toereikend zijn, zo meent de EBA.

Spaanse banken

De Spaanse banken moeten wel flink aan de bak. Zij moeten ruim 26 miljard euro vergaren. De buffers van Italiaanse banken komen bijna 15 miljard euro te kort.

Franse banken moeten 8,8 miljard euro ophalen. De Portugese evenknieën moeten hun vermogen met 7,8 miljard euro ophogen.

Noodfonds

Banken moeten om hun buffers te vergroten eerst naar de markt. Als het op eigen kracht dan niet lukt kapitaal bij elkaar te krijgen, kunnen ze aankloppen bij hun eigen regering, die, alleen in de eurolanden, in het uiterste geval een beroep kan doen op het noodfonds.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier