DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager van Financiën breidt zijn plannen voor een bonusverbod bij staatsgesteunde banken uit.

Het verbod op variabele beloningen gaat niet alleen gelden voor banken die in de toekomst nog voor hulp bij de Staat aankloppen, maar ook voor banken die eerder verleende steun nog niet volledig hebben terugbetaald.

De Jager heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. De regeling geldt ook voor ondernemingen die gebruikmaken van de garantieregeling die tijdens de kredietcrisis in 2008 werd ingesteld.

De nieuwe maatregel geldt daarmee voor ING, SNS REAAL, LeasePlan, NIBC, Achmea en ABN AMRO.

Belastingbetaler

De Jager: ''Het mag niet zo zijn dat steun van de belastingbetaler wegvloeit in de vorm van variabele beloningen. Dat is niet te rechtvaardigen. Degenen die verantwoordelijk zijn bij de financiële instellingen mogen geen bonussen blijven ontvangen zolang er een beroep wordt gedaan op de publieke middelen.''

Ingrijpen

Ook moeten het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) meer instrumenten krijgen om in te grijpen als een financiële instelling in problemen verkeert. Een wetsvoorstel hierover is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd, zo meldde het ministerie van Financiën woensdag.

Onderdeel van de plannen is dat het ministerie van Financiën in het uiterste geval bij een financiële instelling kan overgaan tot het wegsturen van bestuurders of tot onteigening.

De nieuwe bevoegdheden hebben ook het doel te voorkomen dat problemen bij één financiële instelling de stabiliteit van het hele financiële stelsel bedreigen.