BRUSSEL - De regeringsleiders van de Europese Unie hebben nog veel problemen op te lossen tijdens hun topontmoeting woensdagavond in Brussel.

Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag bij aankomst in de Belgische hoofdstad.

''Er zijn nog veel problemen op te lossen en onderhandelingen te voeren, dus het werk is nog niet gedaan'', aldus Merkel. De EU-leiders praten in Brussel over mogelijke oplossingen voor de zich voortslepende eurocrisis.

Rutte

''Het is tijd voor echte oplossingen. Voor waterige compromissen kopen we niets.'' Dat zei premier Mark Rutte woensdag bij aankomst in Brussel voor de cruciale bijeenkomst van de Europese leiders over de Europese schuldencrisis.

Een van de onderwerpen op de agenda van de leiders is Griekenland. Rutte zei dat ervoor gezorgd moet worden dat de Griekse schuld beheersbaar is. ''Zodat we eindelijk eens klaar zijn met dit gedoe.''

Noodfonds

Rutte benadrukte de belangrijke rol van het noodfonds voor zwakke landen. De leiders praten over de uitbreiding van de vuurkracht van het fonds.

Het noodfonds, dat Rutte vergeleek met een bazooka, moet volgens de minister-president stevig genoeg zijn om ook de financiële markten ervan te overtuigen dat ''het ons menens is met de euro''.

Ook zullen de leiders praten over de banken. Volgens Rutte moeten ''we ervoor zorgen dat de banken sterk genoeg zijn om ze door deze moeilijke fase heen te laten varen''. De banken moeten een grotere buffer hebben om de schuldencrisis het hoofd te kunnen bieden.

Strenger toezicht

Rutte herhaalde ook het Nederlandse standpunt voor strenger toezicht en scherpere naleving van de afspraken over de begroting van eurolanden. De premier riep zijn collega-leiders op knopen door te hakken. ''Ik zeg tegen mezelf en ik zal het tegen de collega’s zeggen: we zitten in deze baan om besluiten te nemen. Makkelijk is het niet, maar het zal echt moeten gebeuren.''

De leiders van de Europese Unie hebben woensdagavond in Brussel overlegd over mogelijke oplossingen voor de schuldencrisis in Europa. De vergadering is afgelopen. Nu volgt het cruciale werkdiner van de 17 lidstaten die de euro als munt hebben, de zogenoemde eurotop.

Groot-Brittannië

Het informele beraad van alle 27 leiders kwam er naar verluidt op aandringen van de landen zonder euro, zoals Groot-Brittannië. Zij willen meer betrokken worden bij de besluitvorming over de eurozone, omdat ook zij met de gevolgen te maken krijgen.

De Britse premier David Cameron benadrukte bij aankomst dat een allesomvattende oplossing in het belang van de Britten is.

Banken

Afgelopen weekeinde werd al enig voorwerk gedaan voor de top. Onderdelen van het reddingsplan zijn onder meer de uitbreiding van de vuurkracht van het noodfonds EFSF. Ook moeten de leiders het eens worden over de bijdrage die banken en verzekeraars moeten leveren.

Merkel kreeg eerder op de dag steun van de Duitse Bondsdag voor de plannen van de Duitse regering voor het noodfonds.

Lees een overzicht van de belangrijkste punten op de EU-top

Lees alles over de schuldencrisis