AMSTERDAM - Waterbedrijven moeten hun tarieven verlagen. Dat kan als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) waterbedrijven dwingt minder af te staan aan gemeenten en provincies.

Dat stellen de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de belangenbehartiger voor zakelijke waterverbruikers VEMW woensdag in een gezamenlijke verklaring.

De organisaties klagen al langer dat bedrijven te veel winst op water maken. De Tweede Kamer besloot in 2008 dat de drinkwatertarieven bij wet moeten worden geregeld.

De gegevens zijn afkomstig van de Vewin - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Afstaan

De waterbedrijven staan ieder jaar geld af aan provincies en gemeenten omdat die in de waterbedrijven hebben geïnvesteerd. Atsma heeft bepaald dat ze maximaal zes procent van het geïnvesteerd vermogen mogen afstaan.

De organisaties willen dat dat maximaal 4,8 procent wordt. De consumentenorganisaties wijzen erop dat de drinkwaterbedrijven vorig jaar een eigen vermogen van 1,8 miljard euro hadden.

Dat zou veel meer zijn dan nodig, omdat de bedrijven nauwelijks zouden hoeven te investeren, in hun eigen gebied geen concurrenten hebben en nauwelijks risico lopen.