ROME - Een manager van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft vrijdag zelfmoord gepleegd. Het gaat om Alessandro Bassi, een voormalige naaste medewerker van financieel directeur Fausto Tonna, die nu vastzit wegens miljardenfraude bij Parmalat.

Bassi sprong volgens het Italiaanse persbureau Ansa van een viaduct in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Parma. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

Geen verdachte

De 32-jarige Bassi zou geen verdachte zijn geweest in het boekhoudschandaal. Hij is door de Italiaanse justitie wel ondervraagd en had mogelijk moeten getuigen tegen onder meer Fausto Tonna en diens opvolger Luciano del Soldato. Tonna en Del Soldato worden beschouwd als het brein achter het fraudeweb dat was gesponnen om verliezen en schulden bij Parmalat te verbergen.

Tonna heeft tot dusver ontkend schuldig te zijn aan frauduleuze handelingen. Hij zou als financieel directeur slechts hebben gefungeerd als stroman van Parmalat-oprichter Calisto Tanzi.

Hartklachten

Tanzi is donderdagavond vanuit zijn cel naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn advocaat zei vrijdag dat de 65-jarige Tanzi de laatste dagen tintelingen voelt die mogelijk op hartklachten duiden. De van zijn voetstuk gevallen topbestuurder zou sinds zijn arrestatie eind december depressief zijn over de ontwikkelingen bij zijn concern. Bekend is dat hij in het verleden al is geopereerd aan zijn hart.

Tanzi is een van de elf mensen die zijn gearresteerd. Daarnaast verdenkt de Italiaanse justitie nog eens 25 mensen van betrokkenheid bij het waarschijnlijk grootste fraudeschandaal ooit in het internationale bedrijfsleven.