AMSTERDAM - De Europese beurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Alle ogen zijn gericht op Brussel waar de Europese regeringsleiders bijeenkomen om een akkoord te bereiken over een daadkrachtig crisisplan.

Onzekerheid over de uitkomsten van de cruciale EU-top houdt beleggers aan de zijlijn.

''Het is een afwachtende markt met lage omzetten. Gezien het verlies op Wall Street van dinsdagavond valt het in Europa nog wel mee. In Amsterdam wordt wat winst genomen in ING nadat het aandeel in de afgelopen maand met 28 procent is gestegen.

Ook vielen de cijfers van Heineken mee. Maar het is vooral wachten op de Europese politici'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

AEX

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 303,66 punten. De MidKap-index daalde ook 0,4 procent tot 488,25 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden 0,1 procent hoger.

In Milaan steeg de beurs ook 0,1 procent. Volgens enkele Italiaanse kranten stapt Silvio Berlusconi rond de jaarwisseling op als premier van Italië in ruil voor steun van zijn coalitiepartner Lega Nord voor de economische hervormingen.

Vuurkracht

De Europese leiders van de 17 eurolanden moeten het woensdagavond eens worden over een allesomvattende oplossing voor de schuldencrisis in Europa. Onderdeel van het reddingsplan is onder meer de uitbreiding van de vuurkracht van het Europese noodfonds. Ook moeten de leiders het eens worden over de bijdrage die banken en verzekeraars moeten leveren.

In Parijs steeg Peugeot 2 procent ondanks een winstwaarschuwing. De Franse automaker verlaagde zijn verwachting voor dit jaar wegens de verslechterende marktomstandigheden in Europa. Het bedrijf schrapt mogelijk ook zo'n 5000 banen in Europa, ofwel 10 procent van het personeelsbestand, om de kosten te drukken.

Heineken

In Amsterdam steeg Heineken 0,9 procent. De bierbrouwer zag, ondanks de slechte zomer in Europa, de omzet en volumes in het derde kwartaal stijgen. In West-Europa daalden de verkopen, in alle andere regio's wist Heineken meer bier en andere dranken aan de man te brengen. Het bedrijf handhaafde ook de winstverwachting voor 2011.

MidKap-fonds Mediq daalde 3,4 procent. De uitbater van apotheken heeft in het derde kwartaal fors minder winst geboekt door toegenomen prijsdruk in Nederland en Polen.

Macintosh zakte 3,5 procent. Het detailhandelsconcern liet weten een fors lager bedrijfsresultaat te voorzien in 2011 vanwege ''uitzonderlijk slechte marktomstandigheden''.

De euro was 1,3933 dollar waard tegen 1,3905 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 93,45 dollar per vat nadat dinsdagavond het hoogste niveau in 2 maanden werd bereikt.