PEKING - China en andere opkomende landen hebben toegezegd de zwakke eurolanden te helpen door geld te steken in het Europese noodfonds.

Dat schreef China Daily woensdag op basis van een bron rond de beleidsmakers in Brussel.

De Europese Unie maakte woensdag bekend dat de topman van het noodfonds (EFSF), Klaus Regling, vrijdag een bezoek brengt aan Peking.

Volgens de krant, die in handen is van de Chinese staat, willen de opkomende landen de financiële steun aan de eurozone via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten lopen. In ruil daarvoor willen de landen wel een grotere zeggenschap bij het IMF.

Definitieve akkoord

De toezegging wordt mogelijk opgenomen in het definitieve akkoord over de bestrijding van de eurocrisis dat naar verwachting in de loop van woensdag bereikt wordt, aldus de bron.

Europese leiders spelen al langer met het idee om landen als China en Brazilië om hulp te vragen om de slagkracht van het noodfonds te vergroten.

Schuldenlasten

Het EFSF-fonds beschikt in de huidige staat over 440 miljard euro. De financiële markten achten dat te weinig om grote eurolanden die gebukt gaan onder enorme schuldenlasten, zoals Italië, te kunnen redden.

China heeft die steun herhaaldelijk aangeboden. De eurozone is veruit de grootste afzetmarkt voor China, dat er dus alle belang bij heeft om de crisis te bezweren.