LONDEN - Er zijn grenzen aan de bereidwilligheid van de banken voor een vrijwillige bijdrage aan de Griekse redding.

Bovendien kan een verkeerde aanpak worden gezien als wanbetaling van Griekenland. Dat heeft de algemeen directeur van de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF) maandag gezegd.

Directeur Charles Dallara van het IIF, dat ruim 400 banken vertegenwoordigt, stelt dat er grenzen zijn aan wat beleggers zien als een vrijwillige bijdrage.

Ook moet elk plan ontstaan door onderhandeling en tot gezamenlijke actie leiden, anders wordt het opgevat als wanbetaling. Dit zou de Griekse economie voor jaren isoleren van de internationale kapitaalmarkten, aldus Dallara.

Forse afschrijvingen

Europese leiders willen dat private investeerders forse afschrijvingen doen op Griekse schuldbezittingen. In juli werd een afschrijving afgesproken van 21 procent. De banken hebben aangeboden 40 procent af te stempelen, maar politici zouden mikken op afschrijvingen tot 60 procent op de waarde van Griekse staatsleningen.

Private investeerders bezitten voor 260 miljard euro aan Griekse staatsleningen. Volgens een studie moet circa 50 tot 60 procent worden afgeschreven om de Griekse schuldenlast beheersbaar te houden op de langere termijn.

Economische groei

Dallara zei dat het IIF in contact blijft met Griekenland om tot oplossingen te komen om investeringen in Griekenland te stuwen en de economische groei te stimuleren.

De Europese leiders komen woensdag bijeen om opnieuw over de Griekse crisis te praten. Zij hopen dan met een definitieve oplossing te komen.