AMSTERDAM - Chemiebedrijf DSM schrapt 200 banen, waarvan 130 in Nederland.

DSM bevestigde maandag een bericht hierover van RTL Nieuws. Volgens vakbond FNV Bondgenoten vallen 90 ontslagen in de divisie Resins & Functional Materials in Waalwijk. Volgens de vakbond zijn de ontslagen in strijd met cao-afspraken.

''Het is een essentieel onderdeel van de cao dat tot 1 juli 2012, wanneer de cao afloopt, geen ontslagen zouden plaatsvinden'', aldus bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten. Als DSM toch tot ontslagen wil overgaan, moeten de vakbonden hiermee akkoord gaan.

''DSM draait een uitstekend jaar en heeft meer dan voldoende middelen om als compensatie een meer dan royaal sociaal plan af te spreken'', zei de vakbondsbestuurder.

Volgens DSM kunnen de meeste banen verdwijnen door natuurlijk verloop, door het niet verlengen van tijdelijke contracten of door vacatures niet in te vullen. Een woordvoerder van DSM liet weten dat voor 50 werknemers zal worden gezocht naar nieuwe posities binnen het concern om gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te voorkomen. Daarover gaat DSM overleg voeren met de bonden, aldus de zegsman.

Harsen

De banen worden juist bij de divisie Resins geschrapt, omdat de winstgevendheid van dit onderdeel tegenvalt. De divisie produceert onder andere harsen, een grondstof voor de verfindustrie. De vraag naar harsen heeft te lijden onder de ingezakte bouwmarkt.