DRONTEN - De Nederlandse videotheekbranche verkeert in zwaar weer. Waren er in 2002 nog 1280 winkels waar de honger naar het aloude 'filmpje huren' kon worden gestild, nu zijn dat er krap 500.

Dat blijkt uit cijfers die het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) verstrekte, nadat maandag bekend was geworden dat Dronten eind november de zoveelste plaats in Nederland zal zijn waar de videotheek uit het straatbeeld verdwijnt.

''Het kon niet meer uit", aldus de medewerker van Videoland Dronten desgevraagd. ''Dan moet je je conclusies trekken."

Het probleem in Dronten is volgens Willem van Teeseling van de Nederlandse Vereniging van Entertainment Retailers (NVER) een probleem dat meer eigenaren van videotheken ervaren.

Vergrijzing

''Films zijn veelal, al dan niet legaal, digitaal te krijgen", aldus Van Teeseling, die tevens stelt dat de branche aan het vergrijzen is.

''Veel ondernemers zijn begin jaren '80 begonnen en zijn nu een jaar of 50 of 60. Dat is een extra motivatie om nu zonder moeite de huur van de videotheek op te zeggen."

Niet eindig

Van Teeseling vindt het te ver gaan om te stellen dat de videotheekbranche eindig is. ''Ik denk zeker dat er videotheken zullen blijven bestaan", vervolgt hij.

''Ook de traditionele videotheken. Maar het valt niet te ontkennen dat vooral de illegale kopieerpraktijken een duidelijke rol spelen in de huidige situatie. Het zullen er zeker niet meer worden. Maar verdwijnen zullen ze niet."

Criteria

Volgens hem is het te ingewikkeld om antwoord te geven op de vraag waaraan een videotheek moet voldoen om al dan niet succesvol te zijn.

''Ik weet videotheken die het tegen de verwachting in goed doen. Maar ook andersom is het geval. De consument laat zich moeilijk in segmenten vangen. Daarmee is het ook moeilijk om de criteria aan te geven voor succes."