BERLIJN - Het Duitse parlement stemt woensdag over voorstellen voor de versterking van het noodfonds voor eurolanden (EFSF). Dat stelde de fractieleider van de Groenen, Jürgen Trittin, maandag.

Oorspronkelijk zou alleen een kleine commissie stemmen over het mandaat waarmee bondskanselier Angela Merkel woensdagavond de onderhandelingen met de andere EU-landen in kan. Die stemming is na overleg echter uitgebreid tot het gehele parlement, aldus Trittin.

Het Duitse Constitutionele Hof gaf de Bondsdag vorige maand een grotere stem bij beslissingen over noodsteun aan eurolanden.

De Groenen eisten daarom vorige week dat een aanpassing van de werking van het noodfonds aan alle 620 parlementariërs zou worden voorgelegd, in plaats van aan de 42 leden van het budgetcomité.

Slagkracht

De eurolanden hebben afgelopen weekeinde afgesproken de slagkracht van het fonds, dat inclusief bijdragen van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds 750 miljard euro bevat, te vergroten. Ze overwegen via het fonds risico's deels af te dekken die private partijen lopen als zij staatspapier van zwakke eurolanden kopen.

Volgens Trittin rekent Merkel erop dat private investeerders zal worden gevraagd 50 tot 60 procent van de waarde van hun Griekse obligaties af te schrijven.

De omvang van het noodfonds wordt als het aan de Duitse regering ligt via een hefboomwerking uitgebreid tot meer dan 1000 miljard euro, stelde hij verder.

Trittin gaf ook aan dat Merkel de kapitaalbehoefte van Europese banken schat op circa 100 miljard euro. Daarvan zou 5,5 miljard euro moeten worden opgehaald door Duitse banken.

Eind september stemde het Duitse parlement al wel in met de uitbreiding van het Europese noodfonds tot 780 miljoen euro, naar aanleiding van de afspraken die de euroleiders maakten op 21 juli.

Vijf vragen over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis