ROME - De Italiaanse regering komt maandagavond in een speciale zitting bijeen om te praten over extra bezuinigingsmaatregelen. Die moeten de onrust op de financiële markten over de Italiaanse staatsschuld wegnemen.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi werd afgelopen weekeinde tijdens de EU-top over de schuldencrisis sterk onder druk gezet om meer maatregelen te nemen. De vrees bestaat dat de problemen van landen als Griekenland en Portugal overslaan naar het veel grotere Italië.

Berlusconi gaf na de top al aan dat hij zou proberen zijn kabinet te overtuigen van de noodzaak van hervormingen, vooral van het pensioenstelsel. Coalitiegenoot Lega Nord is hier echter fel op tegen.

Voorafgaand aan de top met zijn Europese collega's werd Berlusconi dit weekeinde onder meer door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en EU-president Herman Van Rompuy op zijn verantwoordelijkheid in de schuldencrisis gewezen.

Enorme inspanning

''We vragen een enorme inspanning van de Italiaanse autoriteiten en ik denk dat ze er klaar voor zijn'', stelde de laatste na de top.

Europese leiders zullen ''hand in hand'' met Berlusconi optreden om ervoor te zorgen dat Italië nog voor de volgende EU-top van woensdag de beloofde hervormingen doorvoert, stelde Van Rompuy verder.

De Italiaanse premier gaf zondagavond zelf aan de mogelijkheid te willen aangrijpen om maatregelen door te voeren die hij door ''onenigheid binnen de meerderheid'' vooralsnog niet voor elkaar heeft weten te krijgen.

Lees alles over de schuldencrisis