DEN HAAG - Zakelijke dienstverleners verwachten dat het met hun omzet de komende tijd iets beter gaat, maar over de toekomstige sterkte van hun personeelsbestand zijn ze juist pessimistischer geworden.

Dachten de meeste ondernemers in de voorgaande maanden nog dat ze meer personeel konden aannemen, nu is dat precies andersom. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.

Ook ondernemers in de uitzendbranche zien de toekomst minder zonnig in; zowel over hun omzet als over de inzet van mensen waren ze negatiever dan een maand eerder.

De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

''Niettemin waren zij nog altijd veel optimistischer dan de overige ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening'', aldus het CBS.

Architecten

Behalve uitzendbureaus vallen bijvoorbeeld ook architecten en ingenieurs en schoonmaakbedrijven onder de zakelijke dienstverleners.

De zakelijke dienstverleners waren in oktober iets somberder over het over het economisch klimaat. Bijna 40 procent van de dienstverleners ziet een gebrek aan vraag als rem op de productie.