AMSTERDAM - ABN Amro wil in eerste instantie op eigen kracht groeien, maar kijkt ook naar overnamemogelijkheden. De bank is vooral geïnteresseerd in kansen op het gebied van wat het zelf ECT noemt.

Dat staat voor Energy, Commodities en Transportation. Dit zei een woordvoerder maandag ter nuancering van een vraaggesprek van de Britse zakenkrant Financial Times  met topman Gerrit Zalm van de Nederlandse bank.

De krant suggereerde in de editie van maandag dat de genationaliseerde bank proactief kijkt naar onderdelen van Europese rivalen. ''We kijken naar kansen'', aldus de zegsman die erop wees dat ABN Amro vanwege ontvangen staatssteun ''boven een bepaald bedrag'' de facto een overnameverbod kreeg opgelegd door Brussel. ''We zijn dus niet actief op zoek.''

Risicoprofiel

Eventuele buitenlandse overnames moeten passen in het ''gematigde risicoprofiel'' van de bank en aansluiten bij de internationale activiteiten van ABN Amro. Die bestaan naast ECT uit private banking en clearing, de afhandeling van transacties in onder meer aandelen en obligaties.

ABN Amro deed eind september zijn eerste overname sinds de nationalisatie in 2008. De bank kocht het Duitse onderdeel LGT Bank Deutschland van de Liechtensteinse LGT Group, ter versterking van private banking.

Kapitaalpositie

Zalm zei maandag tegen de krant dat hij met bijna alle Europese rivalen gesproken heeft over de overname van onderdelen. Sommige Europese banken overwegen onderdelen te verkopen ter versterking van de eigen balans. ''We hebben een zeer sterke kapitaalpositie en hoeven onze balans niet in te krimpen. We zijn zeker geïnteresseerd in acquisities'', aldus de topman.

ABN Amro, dat na de redding door de Nederlandse staat, vrijwel van het internationale toneel verdween, werkt nu aan een terugkeer. ''Deze keer zijn we extreem gefocust. We willen alleen internationale activiteiten doen waarin we de mondiale top van de banksector kunnen verslaan'', aldus Zalm.