BRUSSEL - De leiders van de 27 EU-landen zijn er zondag niet in geslaagd afspraken te maken om de eurocrisis op te lossen. Ze komen woensdag in Brussel opnieuw bijeen voor een extra top, gevolgd door een beraad van de leiders van de 17 eurolanden.

Dan moeten dé besluiten vallen over een alomvattend reddingspakket.

EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie toonden na afloop hun vertrouwen dat het woensdag lukt. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy is de extra top nodig omdat de materie zo gecompliceerd is.

Sarkozy onderstreepte dat Duitsland en Frankrijk, de twee belangrijkste EU-landen, op één lijn zitten. Eerder twistten zij over onder meer de versterking van het noodfonds voor de euro.

ECB

De eurolanden willen de slagkracht van dit fonds, dat inclusief bijdragen van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds 750 miljard euro bevat, vergroten. Ze overwegen via het fonds risico's deels af te dekken die private partijen lopen als zij staatspapier van zwakke eurolanden kopen.

Sarkozy lijkt met deze keuze bakzeil te halen. Hij wilde dat het noodfonds een beroep kon doen op de Europese Centrale Bank, maar Merkel voelde daar niets voor.

Banken

De EU-landen willen ook de positie van de banken versterken. Die zouden hun financiële buffers moeten verhogen tot 9 procent van hun kapitaal. Banken die dat niet op eigen houtje kunnen en die ook niet door hun land geholpen kunnen worden, zouden een beroep mogen doen op het noodfonds.

Waarschijnlijk zal de banken worden gevraagd een aanzienlijk groter deel (mogelijk meer dan 50 procent) van de schulden van Griekenland kwijt te schelden dan tot dusver de bedoeling was. Athene blijkt de komende decennia niet in staat zijn schulden af te betalen, ook niet met steun die het uit Europa krijgt.

De EU-leiders gaan ook bekijken of het Verdrag van Lissabon kan worden aangepast om eurolanden beter aan te pakken als ze een janboel maken van hun begroting. Ze spraken tevens af dat Van Rompuy vanaf nu alle toppen van de eurozone voorzit.

Eurocommissaris

Premier Mark Rutte is blij dat de speciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline, waarop Nederland aandringt, een stapje dichterbij lijkt gekomen.

De Europese Commissie wil de huidige commissaris meer macht geven. De EU-landen zien dat plan wel zitten, maar details moeten nog uitgewerkt worden.

Italië

Een aantal EU-landen moet daarnaast de komende dagen met toezeggingen komen dat ze hun financiën op orde brengen.

EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie hebben dat zondag gezegd na de top.

Vooral Italië kreeg zondag de wacht aangezegd. Premier Silvio Berlusconi kreeg van zijn EU-collega's te horen dat zijn land dringend zijn torenhoge schulden moet verlagen. Op de vraag wat er zal gebeuren als deze landen de anderen niet kunnen overtuigen, zei Van Rompuy, zeker van zijn zaak: ''Dat zullen ze wel.''

Of België op het lijstje van landen staat dat zijn betrokkenheid met het vlot trekken van hun begroting moet tonen, antwoordde Van Rompuy ontkennend. ''Ze hebben bijna een regering, dat is de grootste betrokkenheid die ze kunnen tonen'', zo grapte de oud-premier van België.

Alle berichten over de schuldencrisis in onze special