AMSTERDAM – Er wordt voorlopig nog geen parlementaire onderzoekscommissie opgericht in het Dexiadossier.

Daarnaast zou er een nieuwe koper zijn opgedoken voor de Turkse dochter DenizBank. Dat meldden diverse Belgische media zondag.

De huidige en toekomstige meerderheidspartijen in de Belgische politiek houden vol dat pas na de geplande hoorzitting met de financiële toezichthouders over een onderzoekscommissie beslist kan worden.

Oppositiepartijen Vlaams Belang, N-VA, Groen! , Ecolo en FDF pleiten al enkele dagen voor een onderzoekscommissie die “de onderste steen boven kan leggen” in het Dexiadossier. Maar meerderheidspartijen CD&V en Open VLD, aangevuld met nieuwe partner sp.a., willen eerst de toezichthouders horen.

Afgelopen donderdag lekte uit dat de Franse tak van Dexia twee jaar geleden al waarschuwingen kreeg van de Franse toezichthouder.

Nieuwe koper

Verder schrijft zakenkrant De Tijd zondag dat een nieuwe kandidaat-koper zich heeft gemeld in de strijd om DenizBank. Het gaat om Mashreq, een van de grootste banken in de Verenigde Arabische Emiraten.

De Turkse dochter van Dexia staat in de etalage vanwege de ontmanteling van de financiële groep. Eerder toonden volgens bronnen al vier Europese banken interesse in de Turkse bank, onder wie Sberbank, de grootste kredietverstrekker van Rusland.