BRUSSEL - De ministers van Financiën van de landen van de Europese Unie hebben zaterdag toch een akkoord bereikt over extra steun aan banken ter waarde van meer dan 100 miljard euro.

Dat meldde een ingewijde, anonieme bron zaterdagavond.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager bevestigde zaterdagavond dat de ministers ''bij consensus'' een voorstel hebben gedaan. De Jager verwacht dat deze woensdag zal worden aangenomen tijdens de top van regeringsleiders.

De onderhandelingen verliepen zeer moeizaam, aldus de minister. ''Met name landen die flink aan de bank moeten, hadden hier nog flink moeite mee'', aldus De Jager. Hij verwees zonder namen te noemen naar Portugal, Spanje en Italië.

Afspraken

De Jager wilde niet ingaan op de specifieke afspraken, maar zei wel dat hij zich ''volledig'' kan vinden in het voorstel.

De minister gaf aan dat, hoewel gesprekken nog lopen over de versterking van het noodfonds EFSF het consensusvoorstel niet in de weg zal staan. ''Er ligt niets voor wat daar in strijd mee is.''

Kapitaalratio

De ministers willen naar verluidt de banken verplichten om hun kapitaalratio van de buffers die banken aanhouden om eventuele verliezen te kunnen opvangen, het zogeheten tier 1-ratio, op te trekken tot 9 procent.

De banken moeten in eerste instantie zelf vers kapitaal bijeenzoeken. Als ze daar niet in slagen, moeten ze bij hun eigen regeringen aankloppen. In laatste instantie kunnen ze een beroep doen op het Europese stabiliteitsfonds (EFSF). 

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier