Ambtenaren eisen fatsoenlijke behandeling
Het kabinet wil fors op de publieke sector bezuinigen en gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. De politiek heeft besloten dat er bezuinigd moet worden en dus gebeurt het, aldus Dieten.
Maar op de werkvloer hebben mensen het gevoel dat het niemand kan schelen of en hoe het werk nog gedaan kan worden. "Dat heeft ook zijn weerslag op het werk, als gezegd wordt dat het wel met duizenden mensen minder kan'', aldus Dieten.
Protest
"Het gevoel van veiligheid dat er was, het gevoel dat ze bij het Rijk fatsoenlijk met mensen omgaan, is verdwenen'', constateert hij. Abvakabo heeft de rijksambtenaren opgeroepen op 1 november het werk neer te leggen en naar Utrecht te komen, waar van 12.00 tot 14.00 een protestbijeenkomst wordt gehouden.
Die is gericht tegen het uitblijven van een nieuwe cao en tegen gedwongen ontslagen. De onderhandelingen met het Rijk zijn vorige maand vastgelopen. De bonden willen een loonsverhoging van 2 procent, maar minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken houdt vast aan de nullijn. Ook willen de bonden de verzekering dat er geen gedwongen ontslagen vallen, maar Donner heeft aangegeven dat hij dat niet kan en wil doen.
Angst
Dieten hoopt op een grote opkomst, maar ziet ook dat er een gevoel van angst heerst om aan de actie mee te doen. Hij denkt dat veel mensen in plaats van te staken een halve dag vrij nemen of hun werktijden aanpassen om naar Utrecht te kunnen komen.
Op dezelfde plek komen op 1 november van 10.00 tot 12.00 gemeenteambtenaren uit de regio Utrecht in nun eigen tijd bijeen. De onderhandelingen over een cao voor gemeenteambtenaren zijn ook vastgelopen.