HILVERSUM - Nederlanders dragen omgerekend per hoofd van de bevolking op Luxemburg na het meest bij aan het Europese noodfonds. Per persoon kost het noodfonds Nederland nu al 2669 euro.

Alleen de Luxemburgers staan voor meer garant, namelijk 3800 euro per persoon.

Dat blijkt uit een berekening van RTL Nieuws op basis van gegevens van Eurostat. Eurolanden die in financiële problemen komen, kunnen bij het noodfonds aankloppen voor leningen. In het afgelopen jaar is het fonds al aangewend om Ierland en Portugal van de financiële afgrond te redden.

Ierland kreeg 17,7 miljard euro uit het fonds toegezegd, Portugal mag op 26 miljard euro rekenen. De nieuwe ronde hulpleningen die medio juli onder voorwaarden aan Griekenland is beloofd, zal uiteindelijk ook voor een deel uit het noodfonds worden gefinancierd.

Kapitaalmarkt

Doordat Nederland en de andere eurolanden garant staan, kan het noodfonds op de kapitaalmarkt geld lenen. Het totaal van de garanties voor het fonds is nu 726 miljard euro.

Duitsland staat in absolute termen met ruim 211 miljard euro voor het grootste bedrag garant. Maar per inwoner gemeten dragen de Luxemburgers het meeste bij aan de redding van de eurolanden. Hoe rijker een land is, hoe meer het bijdraagt aan het noodfonds.

Lees meer over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis