AMSTERDAM - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft effectenhuis Van der Moolen om extra informatie gevraagd. Het verzoek is onderdeel van een zogeheten 'Wells Notice' waarin de toezichthouder Van der Moolen vraagt zijn positie te verduidelijken. De SEC onderzoekt of het effectenhuis zijn klanten heeft benadeeld bij het uitvoeren van orders.

Dat heeft Van der Moolen vrijdag bekendgemaakt. ,,Dit is een normale stap in het onderzoek van de SEC en de beurs van New York,'' aldus een woordvoerder van het bedrijf. Nadat Van der Moolen de informatie heeft gegeven, zal de SEC zijn oordeel geven in de zaak.

Volgens de toezichthouder van de effectenbeurs in New York (NYSE) heeft Van der Moolen zich onnodig bemoeid met orders voor de koop en verkoop van effecten en daarmee winst gemaakt. De verdenkingen strekken zich uit over een periode van drie jaar.

De NYSE wil 35 miljoen dollar terugvorderen van de Nederlandse onderneming. Bovendien is de beurs van plan de Nederlandse handelaar disciplinair te straffen. Mogelijk volgen andere boetes en maatregelen.

In december belandde de NYSE in de zaak ook zelf op de beklaagdenbank. Het grootste pensioenfonds van de Verenigde Staten, Calpers, diende toen niet alleen een aanklacht in tegen Van der Moolen maar ook tegen de beurs en verscheidene zakenbanken. Het pensioenfonds wil in totaal zeker 150 miljoen dollar terugvorderen.