UTRECHT - Ouderen reageren donderdag bezorgd op het nieuws dat pensioenuitkeringen mogelijk worden gekort.

Bij de ouderenbond ANBO staat de telefoon sinds donderdagochtend roodgloeiend. Dat heeft een woordvoerder van de bond gemeld.

Ook de CSO, de koepel van een aantal ouderenorganisaties waaronder de Unie KBO, is bezorgd over de huidige situatie en vreest forse maatregelen.

''Gepensioneerden hebben niet de mogelijkheid de krimp van het pensioen te compenseren. Door te wachten op betere tijden, extra te gaan werken, een hoger salaris overeen te komen kunnen de opbouwers daar meer aan doen dan gepensioneerden'', aldus de CSO.

Onterecht

De ANBO noemt de paniek echter onterecht. ''Als er een korting op de pensioenen komt, is dat per april volgend jaar. Dat betekent dat er nog genoeg tijd is voor herstel'', aldus de woordvoerder. Volgens hem hoeft de huidige crisis niet lang te duren.

''Bijvoorbeeld als Frankrijk en Duitsland een oplossing vinden voor de problemen met de euro. Over 3 maanden kan alles weer anders zijn.''

Ook verwijst de ANBO-woordvoerder naar het pensioenakkoord: ''Het akkoord voorziet in hervormingen die de fondsen in staat stellen financiële klappen beter op te vangen. Daar moet nu haast mee worden gemaakt.''