DEN HAAG - Verhuurders mogen de huren in tien regio's gewoon verhogen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag geoordeeld.

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vanwege zijn besluit om de maximaal toegestane huren in deze gebieden omhoog te schroeven.

Sinds 1 oktober mogen verhuurders in tien regio's (140 gemeenten) met een schaarse woningmarkt van Donner de huur tot 123 euro verhogen.

De huurverhoging geldt voor sociale huurwoningen. Dat zijn woningen met een huurgrens van 653 euro. Door de maatregel zullen sommige woningen in de vrije sector vallen. De huurverhoging geldt alleen voor nieuwe contracten.

Wetswijziging

De huurdersverenigingen stelden tijdens het kort geding dat schaarste op de plaatselijke woningmarkt geen geldig criterium is bij het bepalen van de maximaal toegestane huurprijs. Ook heeft de minister de maatregel genomen zonder de wet te wijzigen, terwijl hij zelf zou hebben gezegd dat dat wel nodig is.

De rechtbank heeft de argumenten van de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam echter van tafel geveegd. Het besluit van Donner is rechtmatig en van onbehoorlijk bestuur is ook geen sprake, zo luidt het vonnis.

Minder doorstroming

De huurdersorganisaties vrezen onder meer dat het besluit van de minister leidt tot minder doorstroming op de woningmarkt. Zittende huurders zullen minder snel verhuizen, omdat ze dan met een hogere huur te maken krijgen.

Donner denkt echter dat de woningmarkt door zijn maatregel juist beter gaat werken. Het wordt aantrekkelijker om woningen te verhuren en verhuurders krijgen extra inkomsten en kunnen dus meer investeren. Dit leidt tot extra woningaanbod, zo is de gedachte.

Punten

De maatregel van Donner houdt in dat woningen met een WOZ-waarde tot 2900 euro per vierkante meter 15 punten extra krijgen, die met een hogere WOZ-waarde 25. Aan de hand van het aantal punten wordt de huurprijs bepaald.

In het eerste geval komt dat neer op een huurverhoging van 73 euro per maand, in het tweede is dat 123 euro.

De maatregel geldt in de tien regio’s met de grootste woningschaarste (dat zijn de gebieden met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde). Die liggen in Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland. De regels gelden overigens alleen voor nieuwe huurcontracten, niet voor al bestaande.