BRUSSEL - Nederland verwacht volgende maand een doorbraak in de liberalisering van de energiemarkten voor grootverbruik. Dat stelt staatssecretaris Benschop (Europese Zaken), maandag na overleg met zijn EU-collega's in Brussel.

Benschop houdt rekening met een geleidelijke openstelling van de markten tussen 2004 en 2006. Die zou zich voorlopig wel beperken tot industriële grootverbruikers.

Frankrijk houdt een geleidelijke liberalisering tot nu toe tegen, om de positie van de nationale stroomproducent en -distributeur EdF te beschermen. EU-voorzitter Spanje dringt echter aan op Franse instemming met langzame liberalisering, omdat daarover twee jaar geleden in Lissabon afspraken zijn gemaakt tussen regeringsleiders.

Benschop zegt geluiden te hebben opgevangen dat Frankrijk, ondanks verkiezingen over twee maanden, toch wil 'bewegen' op dit terrein. Ook staat volgens de staatssecretaris een verdere afstemming van de pensioenplannen van de EU-lidstaten op de agenda. Zo zouden de EU-landen in zijn ogen beter moeten rapporteren over het beleid dat zij voeren om de snelle vergrijzing in financieel opzicht op te vangen.