AMSTERDAM - De Duitse Bondskanselier Angela Merkel vindt het verzet van landen als Amerika tegen de invoering van een belasting op financiële transacties 'onacceptabel'. Dat schrijft het Financieele Dagblad zaterdag.

Op een congres van een vakbond in Karlsruhe zei de bondskanselier: "Het is niet acceptabel dat precies diegenen die ons keer op keer opnieuw aansporen grootscheepse maatregelen te nemen om de schuldencrisis in te dammen, tegelijkertijd botweg weigeren een financiële transactiebelasting in te voeren."

Ze voegde eraan toe: "Dat is verkeerd. We willen en we moeten de financiële markten laten meebetalen aan de kosten van het oplossen van de crisis."

Tijdens het congres beloofde Merkel te blijven strijden voor een bankentaks, mede om daarmee het vertrouwen van de markten te herstellen. Wat haar betreft zou de belasting desnoods alleen in Europa worden doorgevoerd.

57 miljard

In het voorstel van de Europese Commissie wordt de bankentaks in 2014 ingevoerd en zal die zo'n 57 miljard euro per jaar opleveren. Op 3 en 4 november vergadert de G20 over de belasting, die veel weerstand in de financiële sector oproept.

Alles over de schuldencrisis op onze special