Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hypotheek

'Golf van gedwongen huizenverkopen dreigt'

AMSTERDAM - De komende maanden staan veel banken voor de keus om af te schrijven op de hypothecaire leningen van wanbetalers, of te kiezen voor een veiling. Beide opties zijn duur en vormen een gevaar voor de huizenprijzen en de bankbalansen.
Door NUzakelijk

Dat schrijft het Parool.

Momenteel zitten Nederlandse banken met bijna twintigduizend woningen waarvan de eigenaren hun hypotheekverplichtingen maandenlang niet zijn nagekomen. De huizen worden nog niet executoriaal geveild omdat banken vrezen voor hun imago en huiverachtig zijn zo'n vijftigduizend euro per huis af te schrijven, het gemiddelde verlies bij gedwongen verkoop.

Toch zullen veel banken de komende maanden vanwege Europese regels een beslissing moeten maken. Óf ze schrijven geheel of gedeeltelijk af op de hypothecaire leningen waarvoor deze huizen als onderpand dienen, óf ze laten de woningen veilen.

Eén miljard

Het verlies dat banken lijden als ze de twintigduizend probleemwoningen moeten veilen, bedraagt één miljard euro. Het aantal woningen van wanbetalers stijgt momenteel met vijfduizend per jaar.

Aanbevolen artikelen