De voorzitter van de Europese vereniging van spaarbanken schat dat het de banken een jaarwinst kost

LONDEN - De Europese banken zijn een jaar winst kwijt aan de invoering van de euro. Dit heeft Chris de Noose, voorzitter van de Europese vereniging van spaarbanken (EGSB

Een exact bedrag kon de bankenvoorzitter nog niet geven, omdat nog lang niet alle banken de kosten van de invoering op een rijtje hebben gezet. De afgelopen jaren hebben de banken veel geïnvesteerd om de overgang naar de Europese munteenheid soepel te laten verlopen.

De uitlatingen van De Noose kan de discussie of de banken moeten worden gecompenseerd, weer doen oplaaien. De banken hebben in het verleden de nationale overheden van de eurolanden en de Europese Centrale Bank al bekritiseerd omdat die niet wilden bijdragen in de kosten van het transport van de nieuwe munteenheid en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen.

Gespreide kosten

De banken hebben de kosten vanaf 1996 over een aantal jaren gespreid. De Spaanse vereniging van spaarbanken heeft berekend dat de eerste fase, en dan vooral de modernisering van de informatietechnieken, per bank ongeveer 900 miljoen euro heeft gekost. De tweede fase, de feitelijke invoering, kostte per bank miljoen euro.

De ESBG zegt dat de spaarbanken in de eerste dagen van het in omloop brengen van de euro een belangrijke rol hebben gespeeld. Veel mensen maakten van het uitgebreide netwerk van de kleine banken gebruik om hun eerste euro's op te halen.