AMSTERDAM - Frankrijk en Duitsland komen dichter bij elkaar over een samenhangend pakket ter stabilisatie van de eurozone, dat het noodfonds flexibeler maakt en banken in de zone versterkt.

Dat zeggen ministers van financiën van de landen vrijdag voorafgaand aan de besprekingen in G20 verband.

Regeringsleiders en centrale bankiers van de groep van 20 grote landen komen vrijdag en zaterdag bijeen, waarbij de dreiging van de Europese schuldencrisis voor de wereldeconomie hoog op de agenda staat.

Vooraf bijeenkomend, zeggen de Franse minister van financiën François Baroin en zijn Duitse evenknie Wolfgang Schauble dat de twee landen specifieke akkoorden uitwerken die op de voor 23 oktober geplande Europese top in Brussel gepresenteerd zullen worden.

Noodfonds

Dit pakket, dat door de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy beloofd werd, moet het noodfonds voor de euro maximale impact geven en een oplossing voor Griekenland bieden.

"We hebben ook vooruitgang geboekt over een gemeenschappelijk plan om banken te herkapitaliseren", aldus Baroin tegen verslaggevers na overleg met Schäeuble en Sarkozy.

Volgens een functionaris van de Europese Unie die bekend is met de onderhandelingen, overwegen Duitsland en Frankrijk twee modellen om het fonds te kunnen gebruiken als verzekeraar voor obligaties van eurolanden.

Vergroting

Deze week hebben de laatste parlementen van de 17 eurolanden instemming verleend aan een vergroting van het noodfonds tot 440 miljard euro. Het fonds is al gebruikt voor reddingsoperaties voor Griekenland, Ierland en Portugal.

Volgens de functionaris zouden Duitsland en Frankrijk een voorstel voorbereiden waarmee de Tier 1-ratio van systeembanken naar 9 procent getild kan worden in de komende zes tot negen maanden.

Het voorstel moet in grove lijnen op tafel liggen op de aanstaande top van 23 oktober, al kan dit nog uitgesteld worden tot de volgende G20-top in Cannes begin november.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier