AMSTERDAM - Verzekeraar ASR neemt de geplaagde levensverzekeraar Paerel Leven over. Dat maakte het genationaliseerde bedrijf vrijdag bekend.

Paerel Leven was volgens ASR op zoek naar een sterke partner, omdat de solvabiliteit van het bedrijf door de ontwikkeling van de rente onder druk was komen te staan.

De overname heeft volgens ASR een neutraal effect op de eigen solvabiliteit.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens Paereldirecteur Ebbo de Jong kwam zijn bedrijf in augustus vorig jaar in de problemen, door de historisch lage rentestand en de forse koersdalingen op de aandelenbeurzen.

''In eerste instantie dachten we de problemen zelfstandig te kunnen oplossen, maar toen dezelfde problemen op de financiële markten deze zomer terugkeerden, moesten we kiezen voor de zekerheid van onze klanten.''

Afspraken

Voor de circa 6500 polishouders van Paerel verandert er volgens De Jong, die begin augustus vorig jaar bij Paerel in dienst trad, niets. ''We hebben de beste manier gevonden om hun belangen veilig te stellen. Alle afspraken met de klanten worden gehandhaafd.''

Beide partijen deden geen mededelingen over het bedrag dat ASR voor de aandelen Paerel betaalt. ''Dat is volgens de normaal geldende normen vastgesteld'', was het enige dat De Jong daarover wilde zeggen.

Paerel Leven heeft een balanstotaal van 200 miljoen euro.