PARIJS - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschikt over voldoende kapitaal om een rol te kunnen spelen bij het bestrijden van de schuldencrisis.

Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner vrijdag voorafgaand aan een ontmoeting met zijn collega's uit de landen van de G20 in Parijs.

''Het IMF beschikt nog over substantiële middelen waarvan de besteding niet is vastgelegd'', stelde Geithner in een interview op de Amerikaanse tv-zender CNBC.

Hij wees daarmee de suggestie van de hand dat het IMF meer geld moet krijgen om Europa te helpen de schuldencrisis te bestrijden.

Hogere bijdrage

Opkomende economieën als India, China en Brazilië zouden de versterking van het IMF dit weekeinde willen bespreken. Zij zijn volgens ingewijden bereid een steentje bij te dragen aan de bestrijding van de Europese crisis door een hogere bijdrage aan het fonds. In ruil daarvoor zouden de landen wel meer zeggenschap in het bestuur van het IMF willen krijgen.

De opkomende landen hebben eerder al aangegeven bereid te zijn Europa financieel te ondersteunen bij de bestrijding van de crisis. Zij zouden dit bij voorkeur via het IMF doen, omdat die weg minder risicovol is dan het direct opkopen van Europese staatsobligaties. Het IMF staat bij betalingsproblemen van landen vooraan de rij met schuldeisers.

IMF-directeur Christine Lagarde gaf vorige maand zelf aan dat het fonds mogelijk meer geld nodig heeft om landen te helpen de huidige economische problemen te doorstaan. Momenteel heeft het fonds hier nog circa 400 miljard dollar (bijna 300 miljard euro) voor beschikbaar.

Diverse plannen

Er circuleren diverse plannen voor de versterking van het IMF, die landen de keuze geeft of ze hieraan willen bijdragen. Zo zou het fonds zelf obligaties kunnen uitgeven. Daarnaast kan het een speciaal fonds oprichten waarin de opkomende landen een deel van hun aanzienlijke reserves kunnen investeren.

Dat geld zou het IMF vervolgens kunnen aanwenden voor steun aan landen met financiële problemen.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier