BERLIJN - De G20 zal zich de komende tijd voornamelijk bezighouden met twee onderwerpen: een strakkere regulering van de financiële markten en nieuwe oplossingen voor de bankensector.

Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag in Berlijn.

Volgens Merkel moeten onder meer de Europese regels worden aangepast, zodat landen die zich niet houden aan de fiscale eisen van de eurozone, kunnen worden gestraft.

Daarnaast wil de bondskanselier dat de G20 zich buigt over een nieuwe organisatie van de bankensector, zodat een bank die in de problemen is gekomen niet direct de hele sector infecteert.

De ministers van Financiën van de G20 praten de komende dagen in Parijs over de Europese schuldencrisis en de problemen voor de wereldeconomie. De regeringsleiders van de G20, de twintig grootste economieën van de wereld, komen komende maand in Frankrijk bijeen.

Zorgvuldig

Merkel waarschuwde verder dat de schuldencrisis niet in een paar dagen of op een top kan worden opgelost. Iedere stap moet zorgvuldig worden afgewogen, aldus de bondskanselier.

Dat geldt volgens haar zeker voor een mogelijke verlaging van de schulden van Griekenland, die alleen als laatste redmiddel ingezet zou kunnen worden.

Ook de uitgave van euro-obligaties achtte Merkel niet aantrekkelijk. Wel sprak ze zich positief uit over een belasting voor financiële transacties.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier