BRUSSEL - Frankrijk staat achter het voorstel van Brussel om banken te verplichten een grotere kapitaalbuffer aan te houden.

De zogeheten kapitaalratio (core tier 1 ratio) van banken moet omhoog tot 9 procent om ze bestendiger te maken tegen een economische neergang.

Dat heeft de Franse minister van Financiën Francois Baroin vrijdag gezegd.

Het percentage weerspiegelt het kernkapitaal van een bank en is een maatstaf voor de financiële sterkte van de instelling. Een grotere kapitaalbuffer zal banken volgens Baroin helpen om ''de schok van de schuldencrisis in Europa op te vangen''.

Stresstest

Banken die eerder dit jaar zijn gezakt voor de stresstest, een proef om te zien in hoeverre financiële instellingen zijn opgewassen tegen een verslechtering van de economie, zouden volgens de minister minder dividend aan aandeelhouders moeten uitkeren en lagere bonussen aan personeel.

Volgens sommige banken zullen de strengere kapitaaleisen een rem gooien op de economische groei.

Verliezen

Baroin zei vrijdag dat banken met investeringen in Grieks staatspapier hogere verliezen krijgen te verwerken dan waar eerder vanuit werd gegaan.

In juli werd een akkoord gesloten over een Europees reddingsplan, waarbij banken een verlies moeten incasseren van 21 procent op hun Griekse bezittingen. ''Het wordt meer, dat is min of meer zeker'', aldus de minister. 

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier