AMSTERDAM - De Europese commissie en de Europese bankentoezichthouder weten niet precies hoe gezond de grote banken op het Europese continent zijn.

De eventuele herkapitalisatie van die banken kost daardoor extra tijd. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag op basis van Brusselse bronnen.

"Alle schattingen die nu de ronde doen, kloppen niet. Niemand heeft namelijk de meest actuele informatie", schrijft de krant op grond van een van de bronnen.

Het gebrek aan overzicht vormt volgens de krant een belemmering voor de gewenste snelle besluitvorming over een gecoördineerde kapitaalversterking van banken.

Volgens EU-ambtenaren zou dat de reden zijn dat zowel de European Banking Authority als de Europese Commissie nog niet met nieuwe kapitaaleisen is gekomen.

Bozer

De krant meldt dat Brusselse ambtenaren zich bozer maken over het gebrek aan informatie dan over de toestand bij de banken. "Het echte schandaal is dat we het niet weten", zegt een bron over de situatie in de bankensector aan de krant. "Terwijl men dat in de VS weet met één druk op de knop."

Nationale toezichthouders zoals de Nederlandse Bank zijn doorgaans redelijk op de hoogte van de situatie bij hun eigen banken, meldt de krant op grond van Nederlandse financieel deskundigen. "[Zij] delen deze informatie echter niet met elkaar en de data staan niet op de websites, in tegenstelling tot de VS", zegt een bron.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier