TOKIO - De Japanse autofabrikant Suzuki heeft zijn Duitse branchegenoot Volkswagen beschuldigd van contractbreuk.

De Duitsers zouden hybride technologie verborgen hebben gehouden voor de Japanners, maakte Suzuki vrijdag bekend.

Suzuki eist dat het bedrijf alsnog binnen enkele weken toegang krijgt tot de technologie. Als dat niet het geval is, moet VW zijn belang in Suzuki direct terugverkopen en wordt het samenwerkingsverband opgezegd.

Volgens Volkswagen zijn de beschuldigingen ongegrond. ''VW heeft zich altijd aan de afspraken gehouden'', aldus een woordvoerder.

Het bedrijf bestudeert nu ''alle opties''. Vorige maand beschuldigde VW het Japanse bedrijf van contractbreuk, omdat het dieselmotoren had besteld bij het Italiaanse Fiat.

Belang

Volkswagen houdt sinds december 2009 een belang van bijna 20 procent in Suzuki. Het Japanse bedrijf heeft 1,5 procent van de aandelen in de Duitse automaker.

De autoproducenten zagen de samenwerking als een kans te profiteren van elkaars kennis in hybride auto's en technologieën voor kleinere voertuigen.

Gezamenlijke projecten

In de praktijk heeft de overeenkomst de twee echter niets opgeleverd, alle gezamenlijke projecten liggen momenteel stil.

Suzuki ziet de overeenkomst vooral als een bedreiging voor de zelfstandigheid van de onderneming en vindt dat ze als een dochter van de Duitse gigant wordt behandeld.