AMSTERDAM - Koersverliezen bepaalden op de eerste dag van de handelsweek het beeld op de effectenbeurs in Amsterdam. De AEX-index stond aan het einde van de ochtend na een verlies van bijna 0,6 procent op 495,23 punten.

Bekijk video

Slechts een handvol hoofdfondsen wist te plussen, zonder overigens tot grote hoogte te reiken. De MidKap presteerde relatief beter. De graadmeter van middelgrote fondsen schommelde rond neutraal op een stand van 492,57 punten.

Grootste verliezer onder de hoofdfondsen was KPNQwest, de gezamenlijke onderneming van KPN en het Amerikaanse Qwest. Het fonds noteerde ruim 7,5 procent lager en belandde daarmee op een nieuw dieptepunt van 3,79 euro.

KPNQwest had het vorige week al zwaar te verduren op de beurs. De bij de jaarcijfers gegeven omzetverwachting viel beleggers tegen. Daar kwamen financiële en andere problemen bij moederbedrijf Qwest bij.

Geruchten

Een andere grote verliezer was ASML, de chipmachinefabrikant uit Veldhoven. Het fonds verloor 2,6 procent, volgens handelaren door het gerucht dat het een order van Intel is misgelopen. Het bedrijf wilde zelf niet reageren. Een analist van een Amerikaanse zakenbank zei weinig geloof te hechten aan het gerucht.

Op de lokale markt werden een aantal fondsen beloond voor hun voorbeurs naar buiten gebrachte jaarcijfers. Scala Business Solutions won 3,8 procent. Het softwarehuis boekte in 2001 het beste resultaat ooit. Isotis liet weten dat het nettoverlies erg meeviel en steeg 3,2 procent.

Europa

In de loop van de ochtend trokken de andere Europese effectenbeurzen wat bij, maar rond het middaguur was er maar een die in de plus stond. Londen deed het 0,15 procent lager. Frankfurt was 0,1 procent in de plus. Hier sprong Deutsche Telekom eruit met een koersstijigng van tegen de 2 procent na een positief advies van de effectenbank Goldman Sachs. Parijs stond 0,5 procent in de min.

De Verenigde Staten waren grotendeels verantwoordelijk voor de magere gang van zaken. Vorige week vrijdag sloot de beurs van New York met verlies, waarbij vooral de technologiefondsen het lieten afweten. Verder stelde de handel in Europa niet veel voor, omdat de Amerikaanse markten gesloten blijven. De Amerikanen vieren maandag President's Day.

Euro

De euro zakte gaande de ochtend iets weg. Tegen 12.00 uur deed de Europese munteenheid 0,8725 dollar tegen 0,8730 eerder op de dag. Tegenover het pond sterling deed de euro 0,6085. Ook dat was wat lager dan de 0,6090 van vroeger in de morgen.