AMSTELVEEN - De boekingen voor vakanties in de winter in het algemeen en die voor de wintersport in het bijzonder, lopen behoorlijk achter op vorig jaar.

Tot dusver hebben 4 procent minder mensen een vakantie geboekt voor in de winter, de reserveringen voor de wintersport liggen bijna 5 procent lager. Dat blijkt uit de GfK Travelscan.

''Het ging als een speer van start, de boekingen lagen 10 procent, tot soms wel 20 procent hoger, maar dat is weer snel verdampt'', constateert Judith Nijk van GfK.

De trek naar vakanties is sowieso wat minder op dit moment, want ook de boekingen voor reizen in de aanstaande herfstvakantie liggen een stuk lager dan vorig jaar. Zo'n 5 procent minder mensen hebben een reis geboekt vergeleken met vorig jaar. De omzet loopt 4 procent achter op vorig jaar.

Eigen vervoer

Gemiddeld geven mensen dit jaar wel 10 euro meer uit dan vorig jaar. ''Dat komt doordat er minder reizen zijn geboekt waarbij de mensen met eigen vervoer gaan, wat relatief goedkoper is'', zegt Nijk. Voor een vliegvakantie wordt deze herfstvakantie ongeveer 800 euro betaald.

In de herfstvakantie zijn reizen naar Spanje het meest gewild, gevolgd door Turkije. ''Vorig jaar was dat precies andersom.'' Frankrijk staat nog steeds op een derde plaats, maar moest flink terrein prijsgeven, evenals Duitsland.

Spanje

Ook voor vakanties in het winterseizoen, dat op 1 november begint, is Spanje favoriet, gevolgd door Frankrijk en Oostenrijk, die allebei fors inleveren. Egypte haalt een vierde plaats, maar wel met ruim 20 procent minder bezoekers. De Nederlandse Antillen doen het iets beter dan vorig jaar. ''Spanje is eigenlijk de enige bestemming die het de afgelopen weken echt goed doet'', weet Nijk.

De reisbranche sluit over 3 weken de boeken over het zomerseizoen. Het aantal mensen dat deze zomer een georganiseerde reis ondernam, ligt nog steeds onder het niveau van vorig jaar. De omzet was iets hoger, doordat meer duurdere vliegreizen zijn verkocht. De zomer kende net als de winter een vliegende start, maar viel daarna helemaal stil.