LONDEN - Eastman Kodak blijft banen schrappen. Donderdag maakte het Amerikaanse fotografieconcern bekend de komende drie jaar een streep te willen halen door 12.000 à 15.000 arbeidsplaatsen. Dat is ongeveer 20 procent van het totale aantal banen.

Het concern heeft te laat ingehaakt op de ontwikkeling van digitale fotografie. In Nederland leidt dat tot de al eerder aangekondigde sluiting van een fotolaboratorium in Waddinxveen, wat ten koste gaat van 116 banen. Ruim twintig van de 47 laboratoria in Europa gaan dicht.

Eastman Kodak is bezig met een inhaalslag, waartoe de nieuwe ronde van banenvermindering behoort. Halverwege vorig jaar liet het concern weten 4500 tot 6000 banen te willen schrappen. De afgelopen jaren verdwenen er al duizenden banen. Eind 2002 had het concern .000 mensen in dienst.

Eastman Kodak wil verder eenderde van zijn onroerend goed afstoten. Al met al moeten de maatregelen vanaf 2007 een jaarlijks besparing opleveren van ongeveer 1 miljard dollar. In de jaren ervoor is de onderneming nog wel veel geld kwijt aan onder meer ontslagregelingen.

De onderneming liet donderdag tevens weten dat zijn kwartaalresultaat sterk is geslonken. Over de laatste drie maanden van vorig jaar kwam er een nettoresultaat in de boeken te staan van miljoen dolar. In dezelfde periode van 2002 behaalde Eastman Kodak nog een nettowinst van 113 miljoen dollar. De omzet nam wel toe, met 10 procent tot 3,78 miljard dollar.

Ondanks de winstval constateert de onderneming dat de resultaten een verbetering te zien geven bij de digitale fotografie. "We blijven doorgaan met de inspanningen om de kosten bij alle activiteiten te verminderen", aldus topman Daniel Carp.

De nieuwe ontslagronde is volgens de onderneming "het gevolg van de realiteit in de markt". De maatregelen moeten ertoe bijdragen dat de toekomst een aanhoudende en winstgevende groei brengt, aldus het concern.