BRUSSEL - Ruim 90 voormalige Europese toppolitici, investeerders en andere prominenten roepen de huidige Europese leiders in een open brief op om dringend een complete oplossing uit te werken voor de Europese schuldencrisis.

Onder de ''bezorgde Europeanen'' zijn tien voormalige regeringsleiders en vijf ex-ministers zoals de Belgen Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene, de Duitser Joschka Fischer, de Fin Martti Ahtisaari en de Fransman Bernard Kouchner. Zij pleiten ervoor om de fouten van de euro te herstellen.

De briefopstellers pleiten voor het oprichten van ''een gemeenschappelijke schatkist, die het geld in de eurozone verzamelt en ervoor zorgt dat de lidstaten de budgettaire discipline naleven''.

Ook willen de schrijvers dat de Europese Centrale Bank en het noodfonds EFSF gemachtigd worden samen op te treden. ''Die instellingen kunnen borg staan voor het banksysteem en de uiteindelijke herkapitalisatie'', aldus de schrijvers.

Volgens de politici moet Europa gezamenlijk optrekken. ''Nationale oplossingen zoeken op het niveau van de lidstaten kan alleen maar leiden tot ontbinding.''

Vijf vragen over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis