AMSTERDAM - De beheerder van het landelijke gastransportnet, Gas Transport Services (GTS), moet vierhonderd miljoen euro te veel ontvangen inkomsten terugbetalen aan zijn netgebruikers.

Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag bekendgemaakt. De gebruikers krijgen het geld terug via een korting op de toekomstige gastransporttarieven. GTS vindt de nieuwe tarieven een verslechtering.

Het besluit van de NMa is het resultaat van nieuw vastgestelde gastransporttarieven voor de periodes 2006-2009 en 2010-2013. Een eerder besluit hierover is door de NMa na onderzoek vernietigd.

"We willen een streep zetten onder het verleden. Om dit te bereiken heeft de NMa onafhankelijk onderzoek gedaan, uitvoerig overleg gevoerd met relevante partijen en hebben wij zorgvuldig alle belangen afgewogen", aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa.

Gasrotonde

GTS kan volgens de NMa met de nieuwe regels nog steeds investeren in de infrastructuur om 'gasrotonde van Europa te worden'. "Ondertussen hoeven klanten niet te veel te betalen. Denk daarbij aan grootverbruikers, handelaren en energiebedrijven en indirect ook aan consumenten", besluit Fonteijn.

De gastransporteur vreest de negatieve gevolgen van de boete. "Deze besluiten zullen negatief uitwerken op onze bedrijfsinkomsten." GTS heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan.