BRATISLAVA - Het Slowaakse parlement is dinsdagavond verwikkeld in een marathondebat voorafgaand aan een stemming over het Europese noodfonds EFSF.

Het debat zal naar verwachting nog uren in beslag nemen nu een van de coalitiepartners heeft bezworen zich van stemming te onthouden.

''We gaan vandaag stemmen, maar het kan nog de hele nacht duren'', zei partijleider Richard Sulik van Vrijheid en Solidariteits (SaS), die tegen uitbreiding van het Europese noodfonds is.

De liberale SaS is het er onder meer niet mee eens dat Slowakije als op een na armste land van de eurozone moet meebetalen aan de redding van rijkere eurolanden.

Regering

De opstelling van regeringspartij SaS betekent mogelijk dat de regering onvoldoende stemmen krijgt om de plannen door te voeren. SaS heeft 22 van de 150 zetels in het Slowaakse parlement.

De vier regeringspartijen samen hebben een krappe meerderheid van 79 zetels, waardoor de drie overgebleven partijen in de Slowaakse regering voor de goedkeuring van het plan afhankelijk zijn van de opstelling van de oppositie.