AMSTERDAM - Levensmiddelengroothandel en supermarktexploitant Sligro heeft over het afgelopen jaar een nettowinst geboekt van ,8 miljoen euro. Dat is 21 procent meer dan in het voorgaande jaar en overeenkomstig de verwachting die Sligro halverwege 2003 heeft uitgesproken.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die de groothandel donderdag voorbeurs heeft gepubliceerd. Eerder al meldde Sligro dat de omzet afgelopen jaar met 4,4 procent is toegenomen tot 1,356 miljard euro. Sligro baat onder meer de winkels van Golff, MeerMarkt en Attent uit. Het grootste deel van de omzet komt echter uit de groothandel.

Dat de winstgroei de toename van de omzet vele malen overschrijdt, komt door de overname van de Brabantse EM-TE Supermarkten en J. Smit Vishandel. Sligro heeft bovendien scherp op de winstmarge gelet. Het bedrijf profiteerde ook van lagere rentekosten. Dat is het gevolg van het terugdringen van de schuldenlast. Desondanks stegen de totale bedrijfslasten licht, tot ,1 procent van de omzet.

Sligro verwacht dat de prijzenoorlog tussen supermarkten de afzet en de winst in het lopende boekjaar onder druk zal zetten. Verder voorspelt het bedrijf dat de horeca minder bestellingen plaatst. Dat zal er volgens Sligro toe leiden dat de nettowinst over 2004 ongeveer gelijk blijft aan die in 2003.