UTRECHT - Jongeren en ouderen moeten niet tegenover elkaar gaan staan, maar met elkaar spreken. Dat schrijft voorzitter Jaap Smit van de vakcentrale CNV in zijn blog naar aanleiding van het pensioenakkoord.

Hij wijst erop dat PvdA en VVD zich in de Tweede kamer achter dat akkoord schaarden, maar dat de jongerenorganisaties van dezelfde partijen de stormbal hesen over de toekomst van hun pensioenen.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft toegezegd de jongeren te betrekken bij de uitwerking van het akkoord. Smit heeft daar niets op tegen, maar betreurt wel dat ''het er zo op gaat lijken dat verschillende generaties zich apart gaan organiseren en zo tegenover elkaar komen te staan''.

Bang

Hij constateert dat jongeren bang zijn dat zij straks met een lege pensioenpot zitten, omdat ouderen voor zouden gaan. ''Vakbonden en werkgevers worden niet meer vertrouwd als schatbewaarders van de pensioenen.''

Volgens Smit is de vakbeweging ''zich zeer bewust van de verantwoordelijkheid voor de verschillende generaties.'' Hij noemt als voorbeeld regelingen voor kinderopvang die in het belang zijn van jongeren.